Kevesebbet szeretne fizetni a rezsire? És nem csak úgy, hogy csökkentik az energia árát, hanem úgy, hogy csökken a felhasznált energia mennyisége? Akkor használjon megújulókat!

Mit nevezünk megújulónak?

"Minden olyan energiaforrást, amely anélkül áll rendelkezésünkre, hogy ahhoz más energiaforrást kellene felhasználnunk." - Ez így nagyon homályos, de mindjárt rávilágítok, hogy is kell ezt érteni.

Ha egy bányából akarunk szenet kitermelni, ahhoz munkagépeket kell használni. A munkagépek energiát használnak fel az üzemelésükhöz. Azt az energiát először elő kell állítani valahogyan, hogy újabb energiaforráshoz jussunk. A bányászott szén tehát nem nevezhető megújulónak. 

Mi újság a kőolajjal? Ugyanez a helyzet: hatalmas gépekre van szükség a kitermeléshez, szállító hajókra a felhasználási helyre juttatásukhoz, szóval nem igazán áll rendelkezésünkre energia-ráfordítás nélkül. Tehát a kőolajat sem nevezhetjük megújulónak.

Ezek szerint ha az energiahordozóhoz hozzájutunk mindenféle energia-befektetés nélkül, és azon a helyszínen fel tudjuk használni, ahol a rendelkezésünkre áll, akkor azt megújuló energiaforrásnak tekintjük. Ilyenek a napenergia, szélenergia, vízenergia. Mindegyiket a felhasználási helyhez közel tudjuk átalakítani elektromos energiává, ami azután kis veszteséggel és viszonylag olcsón szállítható, ha a vezetékrendszer egyszer már ki van építve.

De mi újság a fával? Nevezhetjük-e megújulónak? Hiszen sokan termelnek "energiafát" a fűtési költségeik csökkentésére. Én nem nevezném a fát megújulónak. Bár mindenféle emberi beavatkozás nélkül nő, vastagszik a fa törzse, a kitermeléséhez, feldolgozásához és felhasználási helyre szállításához rengeteg energiát kell felhasználni. Amellett a kifejezetten "energiafa" célra tenyésztett fajták gyorsan nőnek, nagy térfogatúak, de semmivel több hőenergiát nem szolgáltatnak, mint az ugyanannyi idő alatt növő keményfa fajták ugyanannyi idős példányai. Azok pedig sokkal kisebb helyet foglalva, sokkal gazdaságosabban lennének szállíthatók, csakhát nem őket nevezték ki "energiafának"!

A megújulók tehát:

NAP

SZÉL

VÍZ

Gazdálkodjunk velük okosan!

Melyiket mire használhatjuk?

A szél- és a vízenergiát elektromos áram termelésére tudjuk hasznosítani a technika mai állása szerint, ott, ahol rendelkezésre áll. Az elektromos áram azután a kiépített vezetékrendszeren keresztül akár nagyobb távolságokra is szállítható. A napenergia segítségével is állíthatunk elő elektromos energiát, de hőenergia begyűjtésére és hasznosítására is lehetőségünk van. A hőenergiát hasznosítják a napkollektorok, melyek vizet melegítve megtermelik nekünk a háztartásban szükséges melegvizet. Ezt a melegvizet akkor tudjuk felhasználni - néhány napon belül -, amikor termelődik. Ebből adódóan fűtésre nem áll rendelkezésünkre ez a mód, mivel pont akkor van szükség fűtésre, amikor nem süt a nap. Ha mégis szeretnénk temperálásra használni a hideg, de napos időjárást, akkor vagy az ablakon, üvegfelületen beérkező infrasugarak üvegházhatását használjuk ki, vagy légkollektorral levegőt melegítünk, melyet aztán bevezetünk a lakásba.