Az emberiség hatalmas léptekben árasztja el a Földet hulladékkal. Ma már vannak helyek a világon, ahol felismerték a hulladék újrahasznosításának a szükségszerűségét. Nem tehetjük meg azt, hogy a keletkező hulladékot csak egy kicsit távolabbra szállítjuk, és ott eltemetjük. Egy idő múlva már nem lesz szabad hely, ahová vihetnénk.

Őseink nem termeltek hulladékot, ez csak a mai kor emberének a fényűzése. Mindent maradéktalanul felhasználtak. Az állatok húsát megették, csontjaikból szerszámokat, eszközöket készítettek, szőrös bőrükből melegentartó takarót, ruhaneműt, a csupasz bőrből pedig lábbelit, táskát, finomabb ruhadarabokat. Nem szennyezték a vizeket, a földet megtartották eredeti, termő állapotában, vagy ugaron hagyták. De mérgező anyagokkal biztosan nem tömték tele.

Ma a háztartási hulladék nagy része papír, műanyag, nejlon, üveg - mind-mind olyan anyag, amelyek újrahasznosíthatóak lennének. A fémhulladékra már régóta létezik nálunk is a begyűjtő-felvásárló hálózat az alapanyag újrafelhasználására. A papírgyűjtés is több évtizede meg van szervezve legalább évente egyszer az iskolákban. De a műanyagok számunkra még nem olyan régóta léteznek, hogy fel tudjuk fogni, mit is jelentenek a környezet számára.

Magyarországon már sok településen létezik szelektív hulladékgyűjtés, melyet fenntartásokkal kell kezelni. Sajnos néhány helyen hiába gyűjtetik a lakossággal külön az újrahasznosítható hulladékot, az ugyanabban a lerakóban végzi, mint a vegyes kommunális (háztartási) hulladék. De azért már sok településünkön felismerték, hogy a hulladékban pénz van, és megfelelő hasznosító szervezetekkel kötöttek szerződést a különféle műanyagok (kőolajszármazékok) átvételére, elszállítására, szétválogatására és újrahasznosítására. Az ebbe a körbe tartozó hulladék edényeknek, flakonoknak, zacskóknak maradéktalanul tisztának kell lenniük, hogy az így kapott másodlagos nyersanyag egyenrangú legyen a frissen kőolajból előállítottal. Ezért csak tisztára mosott állapotban tegyük a szemetet a szelektív hulladékgyűjtőbe. Sokszorosan igaz ez az üvegre, amit sokan - sajnos - úgy visznek el a hulladékszigetekre, ahogy kiöntötték belőle a tartalmát. Még csak egy durva öblítést sem csinálnak. Pedig amit frissiben könnyű lenne tisztára mosni, abba ha beleszárad az ételmaradék, azt nagy energiabefektetés árán, forró víz / gőz segítségével tudják csak tisztára mosni.

A cél az lenne, hogy minden hulladékunk újrahasznosítható legyen. Bár ma még vannak olyan műanyagfajták, amit az ilyen hasznosító szervezetek messzire elkerülnek, - például a polisztirol / PS jelöléssel - , olyan szabályozókra lenne szükség, ami eleve nem engedi az ilyen nem újrahasznosítható anyagok előállítását. És amely azt is előírja, hogy minden csomagoláson kötelező legyen feltüntetni, hogy milyen anyagból készült. Legalább a műanyagokon. Ez megkönnyítené a válogatáskor a szelektálást.

Ha tudatos vásárló vagy, akkor olyan élelmiszereket vásárolsz, amit újrahasznosítható csomagolással láttak el. Vagy még jobb, ha magad viszed az újrahasználható csomagolást például a felvágottnak, sajtnak, amikor vásárolni mész. Ezért is szüntették meg az eldobható nejlon szatyrokat. Nincs szükségünk "nejlonzacskó-fára". Ha a hulladéklerakóban a deponált anyagot nem takarták elég gyorsan megfelelő mennyiségű földdel, akkor nem is olyan régen szeles időben a lerakó környékén ilyeneket láthattunk. Nem volt szép látvány, szerencsére már a múlté!