Ismételjünk egy picit : Mit is jelent a "fenntartható fejlődés"? -  Egy olyan szűkebb környezet kialakítását, mely működése / működtetése nem változtatja meg a tágabb környezetet kimutatható mértékben visszafordíthatatlan módon. Környezetünknek mindig egészséges egyensúlyban kell lennie.  Hogyan tudjuk ezt elérni? A lehető legkevesebb energia felhasználásával és 'tiszta' energiák alkalmazásával.

Hogyan tudunk a lehető legkevesebb energia felhasználásával magunknak kellemes otthont teremteni? - Erre találták ki építészek a passzívházat.

» Csak akkor mondja, hogy nem szeretne ilyenben lakni, ha már pontosan tudja, mi is az az "ilyen"!


Mit nevezünk passzívháznak?

Olyan minimális energia-igényű ház, mely teljesíti a Darmstadtban kidolgozott előírásokat, és hivatalosan kizárólag akkor nevezhető passzívháznak, ha megszereztük rá a darmstadti Passivhaus Institut által ellenőrzött mérések alapján a "passzívház" minősítést. A passzívház a ma ismert építészeti módszerek közül a legalacsonyabb energiaigényű épület az azonos alapterületűek között. Passzívházat tervezni és építeni - külön szakma. Az építészek nagy része ma még csak tanulja a holnap technológiáját. A passzívház építésre olyan technológiai lépéseket dolgoztak ki, melyek minden korábbi technológiától valamilyen mértékben eltérnek. Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban, a minősítő intézetet pedig 1996-ban hozták létre. Mára már több mint 30.000 passzívház felépült, használják, élvezik a bentlakók az előnyeit.

Ha nem akarunk új házat építeni, csak a már meglévőt minimális energia-igényűre átalakítani, a passzívház alapelvek akkor is követendő irányt mutatnak. Például árnyékolók használatával rengeteg fűtési és hűtési energiát lehet megtakarítani:

passzívház minimális energiaigényű ház szellőztetés
Amikor "fűtésre" használjuk a Napot, a spaletták nyitva vannak

passzívház minimális energiaigényű ház szellőztetés
Ha nem akarjuk, hogy a Nap a belső tereket felmelegítse, az árnyékolókkal védekezünk


Passzívház elv

  • Zárjuk le jól a házat a külső hatások ellen, jó épületszerkezetekkel, kitűnő nyílászárókkal!
  • Amennyire lehet, használjuk ki a napsütés energiáját. Télen engedjük be a meleget és tartsuk is benn (benapozás, hőszigetelés, hőtároló képesség), nyáron viszont ne engedjünk be semmit a napsugarak melegítő hatásából. Télen süssön be a nap az ablakokon, nyáron alkalmazzunk árnyékolókat!
  • Alakítsunk ki olyan szellőző rendszert, amelynél a kifújt elhasznált levegő hőtartalmát hasznosítjuk: hőcserélőn keresztül adjuk át a kivezetett elhasznált levegő hőenergiáját a bevezetett friss levegőnek!

A passzívházban a kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A passzívház elv egyszerűnek tűnik, de gondos tervezést igényel. A tervezőasztalon kell kidolgozni minden apró részletet! A legnagyobb gondot a csomópontok kialakítása jelenti. Ezeket is előre a tervezőasztalon kell megoldani!


Melyek a legfontosabb követelmények egy passzívházzal szemben?

Nagyon sok előírás van a passzívházak létesítésével kapcsolatban. A három legfontosabbat emelem ki:

Az épület

  • fűtési energiaigénye nem haladhatja meg a 15 kWh/(m²év) értéket
  • összes primerenergia-igénye nem lehet több mint 120 kWh/(m²év)
  • légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h

Mit jelent ez közérthetőbben megfogalmazva?

A passzívháznak teljesítenie kell a légtömörségre vonatkozó előírásokat, valamint a termikus burokra, hőhídmentességre és hővisszanyerős szellőzésre vonatkozó határértékeket.

A következő bejegyzésben a passzívház hőháztartásával foglalkozom. Megmutatom, mit is jelent a fenti három kritérium.