Ugye sokan azt tanácsolják, többek között én is, hogy az energiatakarékosságot az épület hőszigetelésének a javításával, a hőveszteségek csökkentésével kell kezdeni. Ez a művelet általában a falak hőszigetelése mellett a nyílászárók "korszerűsítésével" is jár. A "korszerűsítés" nem más, mint jobban záródó, és jobb hőszigetelésű ablakok, ajtók beépítése a régi energiapazarló, de jól szellőző nyílászárók helyére.

Tudtad-e, hogy ez a művelet kapásból megnöveli a lakás belsejében a páratartalmat? Végzünk egy csomó olyan tevékenységet, amellyel párát termelünk, és a csökkentett légcserével ez a pára nem tud a lakásból távozni. Ilyen tevékenységek közül mindjárt az első az, hogy egyáltalán létezünk! Az ember által kilélegzett levegővel az álmosságot, súlyosabb esetben fejfájást, mérgezést is okozó széndioxid mellett jelentős mennyiségű pára is kerül a légtérbe. Azonkívül ha végzünk valamilyen fizikai tevékenységet, izzadunk, ez is a páratartalmat növeli. Ha fürdünk, mosunk, mosogatunk, vagy éppen nedves vasalást végzünk, azok is a párát növelik. Ha pedig a lakásban teregetjük ki a frissen mosott ruhát, egyenesen páragyárat telepítünk a lakásunkba!

A megnövekedett páratartalom - a növekedés mértékétől függően - egyrészt jótékony hatású is lehet, ha korábban túl száraz volt a lakásunk levegője, de ez a magasabb páratartalom magában hordozza a nem teljesen tökéletesre tervezett és kivitelezett hőszigetelés miatti páralecsapódás veszélyét is a kritikus helyeken. Tipikusan kritikus helyek a lakás ÉK-i és ÉNY-i sarkai, de egyéb helyeken, például bútor mögötti falszakaszokon is megjelenhetnek a nemkívánatos foltok.

hőszigetelés nyílászárócsere energiatakarékosság

A falon kivehető a bútorok helye: mögöttük nem volt légmozgás. A hideg falra a pára kicsapódott, hosszú idő alatt penészgombák telepedtek meg.

 

 

hőszigetelés nyílászárócsere energiatakarékosság

A sarokban kicsi a légmozgás, ezért ott nagyobb az esély a penészesedésre

Mit lehet ez ellen tenni?

Szellőztetni kell! Na jó, de mennyit és mikor? Egyáltalán, honnan tudom eldönteni, kell-e szellőztetni? Nézzem folyamatosan az órát, és ha idő van, nyissak ablakot? Vagy van más mód is? És hogyan szellőztessek? Egyszer nagyon? Vagy folyamatosan kicsit? Ez mind-mind olyan kérdés, amik a komfortérzetünket befolyásolják.

Ha választ szeretnél kapni ezekre a kérdésekre, figyeld a blog bejegyzéseimet.